Försenad RR från Öloppet

 

Öloppet 2015 såg Kusttränar fram emot med blandad förtjusning. Å ena sidan var jag sjukt taggad för en ”revansch” då förra året blev lite snöpligt då krigaren ”Palle” skadade sig redan på andra löpsträckan, men tog sig ändå in i mål.  Öloppet är också ett otroligt vackert och bra arrangerat swimrunlopp. Å andra sidan skulle jag springa ihop med ”kenyanen” Rickard Lindholm som springer som ett arabiskt fullblod, och som i princip har persat i vartenda lopp han ställt upp i detta år.  Min egna löpform är inte den bästa tyvärr. Känslan var att det kunde bli ett tufft race.

20150731_173118

Vi bestämde oss för att åka upp till göteborg samma dag som loppet ihop med Andre Fält i IC Swimrun Team. Vilket betydde att jag var tvungen att åka hemifrån vid 04.15. Efter att ha bytt bil till Rickards racerbil i Helsingborg försökte jag få någon extra timme sömn i baksätet.

20150801_065425

Väl framme i GBG var det färjan ut till Styrsö som gällde. På färjan började jag känna mig lite nervös inför uppgiften men samtidigt blickar man ut över en fantastisk skärgård och känner att denna tävlingsform verkligen är underbar.

20150801_080734

Efter en härlig frukost och ombyte till racekostym så var det dags för start. Banan var ändrad något sen föregående år och banan startade nu med en kortare löpning på ca 500 m för att sedan ta sig an den längsta simningen direkt på lite över 1 km.Vi startade väl i den främre tredjedelen och gasade på i ett lagom tempo ner till strandkanten för att inte hamna mitt i den absolut värsta trängseln.

20150801_074013

Väl i vattnet tryckte vi på i ett behagligt tempo och vi kände att vi faktiskt simmade om en hel del lag. Rickard hade innan start varit väldigt nervös för simningen då han påstår att han knappt kan simma… Väl framme efter simningen gasade Rickard på rejält i löpningen. Vi passerade flera lag och jag gjorde mitt yttersta för att hänga med i tempot. Upp ner ett par gånger och det flöt på riktigt bra för oss. Vi låg tydligen på en 15:e plats vid första ”kontrollen”Målgång 2

Simningarna gick hur bra som helst men jag fick slita hårt i löpningarna och hade lite svårt att hänga med över de hala små stenarna i skärgården. Jag märkte rätt snabbt att Rickard hade en klart bättre teknik i den rätt tuffa terrängen. Men vi höll ett bra tempo (för att vara mig) och allt kändes verkligen underbart. Upp ner, fram och tillbaka mellan de olika öarna gasar vi på. Vi tappar kanske någon/några placeringar i löpningarna men de tar vi ofta tillbaka i vattnet. Publiken verkar ha letat sig ut till nästan samtliga sträckor och de gör ett kanonjobb med och heja fram alla lagen. Det känns verkligen som att man är en riktig idrottsman. Efter ca halva loppet börjar löpningen bli väldigt tung och jag får säga till Rickard att hålla igen lite och han får börja dra allt mer i linan mellan oss.
När sedan racet näst längsta löpsträcka skulle ta vid började krafterna tryta rejält och fler och fler lag började springa om oss och så pass mycket att vi tyvärr inte kom ifatt dem i vattnet.

In mot banans längsta löpsträcka på nästan 8km var jag väldigt låg och hade det kämpigt. Efter ett rejält krig och en oerhörd draghjälp av Rickard var äntligen de 8 kilometerna avklarade och en stor lättnad gick genom kroppen. Nu var det bara kortare sträckor kvar och vi visste att vi i alla fall skulle klara av loppet. Väl framme på målrakan får man sådan energi att man inte riktigt förstår vad som händer. Imål på tiden 4:51:18 och en 23.e plats i herrklassen får vi vara nöjda över. Hade mina ben varit lite piggare och orkat hänga på i Rickards mördartempo tror jag vi hade putsat tiden med minst 15-20 minuter. Det hade ju varit riktigt häftigt. Men som helhet var loppet till stor belåtenhet och vi krigade på fantastiskt.

Efter målgång

Öloppet är ett grymt häftigt lopp och en otroligt bra ambassadör för sporten swimrun. Känslan med all publik runt banan är ofattbar. Vid vissa tillfällen tror man att man deltar i ett OS, sådant tryck är det.

Arrangemanget är exemplariskt med bra start och målgång, härliga funktionärer och alla glada deltagare.

2016 kommer Kusttränar att komma tillbaka för att slå sig in på topp 15 (minst)!

Och som vanligt. Stort tack till Merrell och Huub för swimrunvärldens bästa utrustning.

https://www.youtube.com/watch?v=ZwNV8M2hOmU&feature=youtu.be