Intervju med den outtröttliga Lelle Moberg vinnare av Ö till Ö 2014

Den första måndagen i september varje år går världens i särklass coolaste tävling av stapeln. Den stenhårde tävlingen Ö till Ö i Stockholms skärgård.

2014 års tävling vanns av Team Milebreaker/Öppet Hav med Lelle Moberg och Daniel Hansson.

Kusttränar har fått den stora äran att ställa lite frågor till en av deltagarna i det vinnande laget.

Hej Lelle och stort grattis till segern i 2014 års Ö till Ö.

Lelle Moberg

Vem är vinaren av 2014 års Ö till Ö Lelle Moberg? En vanlig kille som gillar att simma och springa.

Ålder? 34

Bor? Järla Sjö i Nacka

Familj? Sambo – Carolin Holmqvist

Arbete? Idrottslärare

Sysslar du med när du inte vinner Ö till Ö eller tränar inför detta? Jag är triathlet i grunden så det blir mycket triathlon men även lite mtb och paddling då jag lever ihop med en multisportare.

Största meriter? 2 segrar i Ö till Ö och en 5e plats på Norseman Extreme Triathlon, annars bara gamla meriter och de räknas inte.

Hur startade din idrottsliga karriär? Började i tidig ålder med simning i Filipstads simklubb och gick över till triathlon när jag var 16år. Blev fostrad på triathlongymnasiet i Motala och har sedan dess varit fast i Lelle Ironmansporten.

Vad var det som fick dig till uthållighetsidrotter och så småningom swimrun? Jag har alltid gillat att träna mycket och länge. Redan som simmare märkte jag att det var de längre distanserna som passade mig bäst. Steget från triathlon till swimrun är enkelt och perfekt för mig som har sim och löp som favoritgrenar.

Vad anser du vara speciellt med swimrun? Swimrun är enkelt, utmanande och lite äventyrligt, att du dessutom får dela upplevelsen med en kompis gör att det blir ännu roligare.

Vad jag förstått är du triathlet från början. Vilka är de stora skillnaderna i sporterna både tävlings och träningsmässigt? Den stora skillnaden är att allt är enklare i swimrun då du inte behöver oroa dig över material på samma sätt som i triathlon. Väldigt skönt att bara packa en liten väska när man åker iväg till en tävling. Träningsmässigt så får du mycket mer tid över om man inte tränar cykel då det är en riktig tidstjuv jämfört med simning och löpning.

Du vann i par med Daniel Hansson i år det inofficiella världsmästerskapet i Swimrun Ö till Ö. Vad gjorde er till det bästa teamet? Jag tror att både jag och Daniel ville vinna mer än alla andra. Daniel har jagat en seger i flera år och jag var revanschsugen efter Norseman. Vi var väldigt fokuserade, hade rekat hela banan en vecka innan, jobbat på utrustningen och gått igenom allt från taktik till energiintag. Jag tror till och med att Daniel lyckades memorera in hela banan. En annan faktor är att vi kompletterar varandra som team väldigt bra.

bild 2

Hade ni som mål innan starten att vinna tävlingen? Ja

Var det några gånger under loppet som ni tvivlade på att ni skulle vinna? Jag tvivlade lite i början av loppet då min kropp inte ville samarbeta.

När under loppet kände ni att ”fanken” det här tar vi hem? På Kymmendö när vi rykte ifrån men vi var aldrig riktigt säkra förrän en bit in på Utö. (Utö är målgång för loppet)

Hur ser träningen under säsongen ut för ett lopp som Ö till Ö? Daniel har bara tränat för swimrun och då är det förstås mycket simning och löpning på schemat, gärna i skärgårdsmiljö och mycket swimrun träning inte bara sim och löp var för sig. Jag har tränat triathlon men körde 3 swimruntävlingar (Borås, Sthlm och Engadin) som jag tror var viktiga för uppladdningen till ö-ö.

Veckan innan, hur laddar teamet? Mat, vila, träning? Viktigt att inte börja hitta på nya rutiner så tätt inpå en tävling. Bra att äta som vanligt, som kroppen är van. Jag drar ner rejält på träningsmängden, lägger mig tidigare på kvällen och går upp tidigare på morgonen för att det ska kännas normalt på tävlingsdagen då starten går vid 06.00.

Vilka är de största utmaningarna med Swimrun och specifikt Ö till Ö? Vind och temperatur. Kroppen stelnar till när det är kallt i vattnet och det är tufft att springa i våtdräkten om det är varmt i luften. Simningen kan bli riktigt tuff och svår om det blåser mycket.

Vad gör just Ö till Ö till en av världens häftigaste och hårdaste endagars tävlingar? Den långa distansen med varierat underlag på löpningen, allt från helt obanad terräng till långa asfaltslöpningar. Tuffa simsträckor som är väldigt väderkänsliga. Att dessutom simma i skor är vansinnigt mycket jobbigare än utan.

Om du skulle ge lite tips till folk som hade velat prova på Swimrun, hur ska de börja träna? Mitt tips är att hitta en kompis, klipp en gammal våtdräkt och kör en testrunda tillsammans! När ni väl är sålda på sporten kan det vara bra att lägga lite tid på simteknik i början, det har man igen senare. Bästa träningen är att träna i rätt miljö ute och inte bara träna simning i bassäng. Prova dig fram med vilken utrustning som passar just dig. Det finns mycket att känna på rätt prylar.

Vilka är dina bästa träningstips för att få en lyckad swimrunsäsong? Förutom att träna simning och löpning är det viktigt att träna mycket tillsammans med din teamkamrat och din utrustning.OM man bor i Stockholm eller Göteborg så finns det träningstävlingar varje vecka som är bra och kul att köra.

Kan vem som helst klara av att deltaga i ett swimrunevent? Ja, det tror jag.

Vilken utrustning anser du vara bäst under racen? Avklippt våtdräkt med dragkedja både fram och bak. Jag kör i en klippt 2XU X3 för att den är väldigt tunn vid axlarna. Paddlar och dolme. Viktigt med skor som har bra fäste på blöta hällar. Skönt med höga strumpor för att slippa rivsår.

bild 1

Nu när du har två segrar totalt i Ö till Ö vad bli nästa stora mål och hur ser framtiden ut? Sub 8h på ö-ö nästa år vore riktigt kul!

Vilka event kommer du att försöka köra under 2015? Jag har inte planerat säsongen än men det lutar åt många swimruntävlingar.

Lägger du mycket tid/energi på att ”äta rätt” och i så fall, vad är rätt kost för dig? Jag tror på varierad husmanskost. Försöker vara noga med att få i mig allt jag behöver men självklart blir det även lite slarv ibland. Är en obotlig chokladnarkoman och hamburgare är favoriträtten.

Sist men inte minst ge ett specifikt tips till Kusttränar om hur de skall klara av att ta sig till sitt stora mål Ö till Ö. Att man ger sig ut i skärgården och tränar swimrun, inte bara grenarna var för sig och viktigast av allt att man har kul!

Snabba frågor:

Löpning eller simning? Simning

Snabbt och kort eller långt och sakta? Långt och sakta

Triathlon eller swimrun? swimrun

Inomhus eller utomhus? utomhus

Slita eller slöa? slita

Kolhydrater eller protein? kolhydrater

Barfota eller dämpat? dämpat

 

Tack för intervjun Lelle och återigen grattis till segern och lycka till i din fortsatta swimrunkarriär.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *