Intervju med Stefan Åsman. Arrangör av Kustjagaren Karlskrona

Snart är det dags för Kusttränars Swimrunpremiär 2015 och även vårt första lopp tillsammans. Vi fick ett litet samtal med arrangören av Kustjagaren Karlskrona Stefan Åsman såhär någon vecka innan tävlingsstart.

Hur är läget såhär 10 dagar innan race?
Det känns bra, undrar bara när sommaren ska komma. Det är ju inte mer än 14-15 grader i vattnet.

Tredje året du arrangerar Kustjagaren, vad blir bättre med årets race?
Tävlingen blir större och större för varje år och det är trevligt. Nu har tävlingen ändrat målgången till Karlskronas stortorg och det tror jag kommer göra målgången till det bättre.
Vid målgången kommer vi ha en scen där prisutdelningen kommer ske och en stor bildskärm där vi kommer visa trackingen där alla tävlande kommer synas. + mycket annat.
Vi kommer inte ha den gemensamma samlingen med buffén nere på Scandic efteråt. Utan i år blir det ett erbjudande på Stars and Stripers som är mer övertiden mellan 14-19. Det krävs att man har Kustjagarens finishertröja på sig. Samlingen och uthämtning av utrustning med mera kommer att vara i Konserthuset vilket också nytt för i år.

Vad fick dig att komma på idén att starta Kustjagaren Karlskrona?
2009 var jag för första gången på plats under tävlingen Ö TILL Ö och året efter var jag med i säkerhetsorg på båtsidan för samma tävling. Det var många som bröt 2010 och då slog det mig att ett par tävlingar som är halva Ö TILL Ö hade nog inte varit helt fel att ha runt om i Sverige. Så kom Amfibiemannen och Öloppet tillsammans med Kustjagaren fram.

Kustjagaren var ju en av de första swimruntävlingarna i Sverige. Idag finns det mängder av tävlingar. Varför tror du swimrun har blivit så populärt?
Jag tror att swinrum har blivit populärt på grund att det är enkelt att träna och kostar inte skjortan att utöva. Plus att vill man prova på att vara med någon tävling så kan man vara det utan några som helst krav på sig mer än att betala startavgiften. Jag tycker Swimrun är ganska skonsamt för kroppen när man börjar bli lite äldre och kanske inte kan springa mer än 3 pass i veckan på grund av knä, hälsenor, besvär mm. Är man van att träna 4-7 löpass innan så är det perfekt att simma 2-3 pass istället. Så får knä, hälsenor mm vila lite.

Kustjagaren starten 2014
Stort antal deltagare i år. Hur ser säkerheten ut?
Ja det blir väl runt 260 startande lag misstänker jag och säkerheten är som vanligt god. Många från 2014 års funktionärer på båtsidan ställer upp även i år vilket är bra. Funktionärer på land är också i stort sätt samma personer. Vi har 5 Sjukvårdare och en översynsläkare. Det kommer vara runt 15-16 grader i vattnet i år mot 19 förra året. Så den längsta simningen mellan Trummenäs och Torsnäs kommer troligtvis att frästa på för en del utövare.    

Vilket moment är viktigast för klara sig bra under Kustjagaren och andra swimruns?
När det är så kallt i vattnet som 13-17 grader så kostar det massor av extra energi som man inte riktigt kanske är van vid. Kroppen kyls ner och skall värmas upp och så vidare. Ha egen extra gel eller motsvarande som man kan ta snabbt om det behövs. Helst gel som man kan ta utan vatten. Magen kan paja annars(läs på förpackningen)

Några tips till kusttränar och våra läsare för att vi ska lyckas riktigt bra under 2015 års kustjagaren?
Träna tillsammans, Simma mycket i öppet vatten & öva i och urgång vatten. Där finns massor av tid att tjäna.

Vilka är de tuffaste passagerna/sträckorna under loppet?
Beror på om det blåser och hur mycket så klart. Men generellt sätt är det väl långa simningen mellan Trummenäs och Torsnäs. Sedan även mellan Knösö och Verkö har som flest lag har brytigt de tidigare åren.
Jag tror inte något lag brytigt på någon löpsträcka ännu. Utan det är oftast när lagen kommer upp ur vattnet.

Kustjagaren 1 2014

Tränar /tävlar du något själv något i swimrun eller andra sporter?
Ja förr om åren tävlande jag en hel del men det har blivit mindre och mindre av den varan tyvärr. Jag har en vad/hälsena som inte vill vara med riktigt. Men någon swimruntävling brukar det bli per år.

Har du några framtidsdrömmar för kustjagaren?
Att jag kan köra tävlingen själv nästa år och någon annan sköter arbetet runtomkring. Jag är såklart ansvarig och drivande av tävlingen men att kunna köra tävlingen själv hade varit kul och något som jag funderat på att genomföra.

Till sist ett experttips på vinnare i de olika klasserna?
Jag tror det står mellan Bröderna Ekman och Klas Wirehn & Henrik Walhberg. Ledningen och leder efter halva tävlingen gör troligen som vanligt Cristian Månsson & Magnus Mattsson det kanske håller hela vägen i mål i år? det vet man aldrig. På dam sidan tror jag det står mellan Annika & Maria som kom 3 totalt 2014 och Amanda Fischer & Sara Svensk. På mixsidan tror jag det är mera öppet. Men det är alltid kul om någon helt otippad kommer och vinner också så klart.
Slutligen skulle jag vilja önska alla deltagare lycka till och hoppas på en solig och inte allt för blåsig dag den 4 juli.

Kustjagaren 21014.

Följ oss gärna även på Twitter och Instagram längs ner på sidan.