Kustjagaren Karlskrona 2016

Publiken, publiken och åter publiken.Start Nina Wihlborg 3

Det är vad som gör detta lopp så himla speciellt. Vilken fantastisk publik det är i vår underbara skärgårdsstad Karlskrona och då ska det tilläggas att det började regna rejält en bit in i loppet.

Vi hade stora förväntningar på vår egen prestation inför Kustjagaren 2016. Vi har tränat mer än vi gjort tidigare, även om en stor del av den träningen har varit på cykel och faktum att det inte blivit mer än en swimrunträning ihop. Vi litade helt enkelt på att swimrunkänslan skulle sitta kvar sedan förra året och att den ökade träningsmängden skulle ge bra resultat.

Även folk utifrån har sagt åt oss att detta år kommer ni vara farliga och slåss om det. Vi har dock tänkt att blir vi topp 10 är vi nöjda men innerst inne i vår egen bubbla ville vi gärna åt den där pallplatsen.

Det är dock svårt att veta på förhand vad som kommer krävas för att nå den där pallplatsen då vi inte har koll på speciellt många andra lag. Dock visste vi att två av de startande lagen i mixklassen skulle vara ”omöjliga” för oss att slå.

Vi kom till Karlskrona på fredagen och körde en sista liten utrustningstest nere på Stumholmen och allt kändes bra, sedan stack vi upp till tävlingscentret och hämtade ut vårt startkit. Nervositeten hade lyst med sin frånvaro av någon outgrundlig anledning, men när man träffade de andra tävlande och tävlingsledningen slog den till. Vilken tur, vi tyckte väl att det var något som saknades. Det man ser fram emot mest sådär 12 timmar innan start är att klockan ska bli ungefär lunchtid på tävlingsdagen. Då har man avverkat den måttligt tunga första sträckan och man igång!

Dagen D började med sedvanligt halsont (bara för Sanna), frukost i den mån man fick ner, dumpande av Tova hemma hos moster där mormor och morfar väntade för dagens Tovaunderhållning. Vidare in mot konserthuset för briefing och sedan buss mot Torhamnsudde för ombyte och start.

Lagnamn

Kl. 10.30 löd startskottet, äntligen! Vi hade sett framemot en svalare första löpning än förra året då det var rekordvarmt men nog f*n blev det hett precis när vi skulle starta. Springa i våtdräkt även om den är nercabbad är väldigt varmt, minst sagt. Vi kämpade på i fint tempo trots värme, vår löpande vätskestation i form av Sannas pappa väntade halvvägs och på andra ställen hade publiken ställt fram vattenspridarna. Tack!

Vätska

Efter några km hörde vi av publiken att vi låg på en 2:a plats av mixlagen. Oj tänkte vi genast, kan det verkligen stämma?  Vi hade dock sprungit på ganska fort och höll ett stabilt 4:30-4:40tempo genom hela första löpningen. Vi hade dock ett mixlag precis bakom oss som såg urstarka ut!

Simningen blev ganska stökig, mot förra året då det praktiskt taget var helt stilla. Man kände helt klart att den tog mer energi och tid. Men vi kämpade på och kände ändå att vi kunde hålla hyfsat tempo både på simningarna och under löpningen. Vi låg ganska länge jämsides med det mixpar som flåsat oss i nacken på första löpningen men dessa fick vi tyvärr släppa under löpningen på Säljö. Detta drog ner oss en del mentalt, vi måste bli starkare löpare! Vi fick då vidare information av en funktionär att det endast hade passerat två andra mixlag, vilket torde stämma med förra info vi fick om att vi låg 2:a då vi inte skymtat några andra mixlag.

Foto: Lars Håkansson
Foto: Lars Håkansson

Rent mentalt var loppet ganska jobbigt då en 3:e plats kanske var möjlig men energin och tempot började ge vika.

Vädret som började med vad som kändes som värmebölja gick ganska snabbt över till regn, blåst och kyla. Sanna blev snabbt nerkyld vilket hon i stort sett aldrig blir, vid varje simning frös hon rejält. Stelhet i fram- och baksida lår gjorde sig också tillkänna. Måtte dem inte krampa! Det gjorde dem inte men det var inte långt ifrån.

Vi kämpade på och tog oss sakteliga mot mål, bara två simningar och 2 löpningar kvar. Under näst sista simningen passerades vi av första damlag som verkligen var urstarka i vattnet.

Foto: Kustjagaren Karlskrona
Foto: Kustjagaren Karlskrona

Uppe på Hästö och näst sista löpningen väntade Henkes brorsa med familj. De hade lite bättre koll på ställningen i tävlingen och vi blev då informerade om att vi låg 6:a. Luften gick ur oss totalt då vi faktiskt trott att vi hade en pallplats på gång. Men lika bra att få informationen där som att vi hade gått i mål med uppfattningen om en pallplats. Vi stretade emot de sista kilometrarna in mot mål och passerades av några herrlag. Väl i centrum där målgång väntade försökte vi kriga och kräma ur de sista krafterna för att gå i mål som 6:a på tiden 3:59:04. Vi hade sagt innan start att under 4 timmar måste vi klara, det var vårt mål. Det lyckades vi med och förbättrade oss 20minuter från föregående år. Vilket innebär att träningen har gjort sitt och vi har blivit starkare atleter. Men samtidigt är känslan sådär efter loppet. Det känns som att vi båda två har sett bättre dagar och att vi kunde genomfört loppet lite smartare. Det är konstigt, men efter varje genomförd tävling så är upplevelsen att nog hade man kunnat öka lite. Men det är bara att köra vidare och nästa år då ska vi göra allt för att nå den där pallplatsen.

Mål Cecilia Bovbjerg 8

Vi är dock väldigt stolta över vår förbättring och över att vi klarade vårt eget tidsmål trots väldigt lite (i princip noll) genomförd specifik swimrunträning.

Oavsett om vi är nöjda med vår prestation eller inte så har vi så himla roligt under denna tävling. Kustjagaren äger! Mycket beror nog på att det är vår hemstad och att vi därmed har en del känningar längs banan som ger oss mycket energi och att vi praktiskt taget växt upp under delar av banan. Men också för att vi älskar skärgården, och närmre skärgården än så här kan man inte komma. Ett till plus är att målgång sker på stortorget mitt i centrum, publik kan man inte få för mycket av. Tack Stefan Åsman för bästa swimruntävlingen.

Tacka vill vi också våra samarbetspartners. Senaste swimrunskon från Merrell i form av All Out Crush Light och en riktigt flexibel swimrundräkt från Zone 3, Evolution.

Vill ni se fler bilder har vi ett album på Facebook HÄR

På lördag väntar Kalmar Swimrun, som sponsras av vår samarbetspartner Polar, för Henrik tillsammans med hans Ö-loppetpartner Rikard. Sanna väljer att fokusera på träning istället för tävling. Det försvinner trots allt en del träningstimmar både före och efter en tävling, även om tävling är bra mycket roligare!