Sövde Triathlon 2016 – triathlondebuten

Då var äntligen triathlondebuten avklarad och vi klarade det! Debuten gjordes på Sövde Triathlon härom helgen, Henrik genomförde en halv IM distans och för en krasslig Sanna blev det en sprint. Vi tänkte att så mycket kan ju gå fel under ett triathlonlopp, säkert. Men det var uppenbarligen bara att hoppa i plurret och köra. När får man kalla sig triathlet nu igen?

Inför Sövde hade nya hjul inhandlats till våra tempocyklar (carbonbike.se) och två dagar innan tävling är precis all utrustning levererad och på plats. På fredagseftermiddagen kunde vi hämta det sista och det var verkligen på håret att allt hann komma i tid. Lördagen, dagen innan dagen D, laddades upp med att bygga altantak i gassande sol utan att komma ihåg att dricka ordentligt eller smörja in sig med solkräm. Vilket resulterade i en rejält vidbränd rygg samt en törst utan dess like.

När klockan började närma sig lunch skulle de nya hjulen monteras för att provcyklas innan morgondagen, då upptäcktes det att våra bromsar och framgafflar inte lirade helt med våra nya proffsiga hjul. In med cyklarna i bilen och i ilfart till den enda cykelaffären som fortfarande hade öppet i Malmö, de höll öppet en extra timme enbart för oss, och efter lite fixande borde allt vara i sin ordning.

Vi somnade rätt sent den kvällen och vi var båda ganska nervösa.

Upp tidigt men vi hade gjort det mesta klart kvällen innan, lite frukost och sen bar det iväg. Väl på plats var vi såklart de allra första som parkerade på den stora parkeringen för tävlingsområdet. Vi har ju ingen koll på hur lång tid saker och ting tar innan start.

Efter att vi tagit ner våra cyklar och satt ihop dem med hjulen märkte vi att problemet som uppstått dagen innan med att däcken går i gaffeln fortfarande kvarstod. Panik utbryter. Vi sprang runt som yra höns i en timme och försökte få tag i en cykelmekaniker, tävlingsledningen sa att det skulle komma en men det kom aldrig någon. Efter lite tjuvknep och tester så var cyklarna dugliga men absolut inte helt bra. Men inte mycket att göra åt det, bara att gilla läget och kriga med det man har. Oavsett så känner vi en stor skillnad med de nya hjulen jämfört med de gamla. Farten är en helt annan, och lättheten att trampa igång är betydligt större mot tidigare.

Incheckning av Cykel
Incheckning av Cykel

Vi checkade in våra cyklar och gick ner mot starten. Sanna, som efter 3 veckors förkylning och nu antibiotikastinn hade fått byta ner sig från halv IM distans till sprint, var den som s20160605_082829kulle starta först.

Hon hoppade i sjön och värmde upp lite innan det var dags för start. En ny Vanquish från Zone3 hade anlänt bara dagarna innan och inte hunnit testas så det kändes som smart att få den lite blöt innan start. Sanna ställde sig längst bak (vilket med facit i hand inte är det bästa stället att starta ifrån) och Henrik hörde hur hon pratade med allt och alla i startfållan, vilket torde tyda på en viss nervositet. Det tog ett tag innan man hittade sin plats i vattnet och fick ett flyt på simningen och även om vi inte var särskilt många startande i första heat blev det en del armar och ben vevandes hej vilt vid start. Nej, längst bak ska man inte stå. Väl iväg såg det bra ut och Henrik skyndade sig till simuppgången för att hinna se henne innan han själv skulle starta. Han hann dit innan första
man (Aron, klubbkamrat från SK Ran, som också vann sprinten) hann upp. Efter att nästan hela startfältet kommit upp ur vattnet började han bli lite nervös, har hon brutit redan, var inte förkylningen över? Han stannade ett tag till men såg ingen Sanna och var helt övertygad om att allt gått åt skogen. Gick tillbaka mot simstart men svängde inom växlingsområdet för att kolla att hon inte var där. Då Sannas cykel var borta måste hon rimligen ha passerat Henrik utan att han sett henne och hon måste redan var ute på cykelsträckan. Växlingen hade gått bra förutom att hon glömt ta på sig brillorna, det räckte med att våtdräkten slängts över dem för att dem skulle missas. Note to self: mer ordning, reda och bestämt vad/när vid växling!

Nu var Henrik dock tvungen att själv förbereda sig för egen start och han tog sig mot simningen. Precis när jag kommit dit ser jag Sanna cykla förbi i en väldig fart för varvning. Kul! Hon såg skitstark ut och låg topp 10 bland damerna.

 

Precis innan startfållan träffade jag några av våra vänner från vårt Ironteam som coachas av Christian ”Ironacoah” Malmström. Kul att vi var fler där som skulle ge oss ut på vårt första race.

Jag ställde mig någonstans i mitten av alla startande. Så här i efterhand borde jag startat något längre fram. Jag fick sicksacka en hel del innan jag hittade mitt eget tempo. Tyvärr så hade nog de fötter jag borde legat bakom redan hunnit iväg en bit så jag fick helt enkelt simma hela loppet i mitt ”egna” vatten. Simningen flöt på bra och jag kände mig ganska stark hela vägen. Kom upp efter simningen på 15 plats totalt efter ca 33minuter. Verkar som om i princip alla simmat lite längre än utsatt.

Upp på Cykeln #Orbea # Carbonbike
Upp på Cykeln
#Orbea # Carbonbike

Gav mig iväg på cykeln efter ett helt ok byte och jag kände mig rätt lugn, jag visste ju att det var nu träningen skulle få ta ut sin rätt. Hängde med dem framför mig hur lätt som helst första 10-15km sen började backarna och här fick man visst bekänna färg och se hur det ska se ut när man cyklar på riktigt. Jag blev i princip omkörd av någon i varje backe och det kändes riktigt tufft. Det var en

IMG_4420ganska lång utförsåkning in mot sista km innan mål där jag kunde ta igen lite men sen var det bara på det igen för andra och tIMG_2624redje varvet. Tappade placering efter placering och alla som körde om mig gjorde det uppför. Helt enkelt inte min grej med backar. Jag växlade på runt 24-26 plats och hade alltså tappat ungefär 10 placeringar på cyklingen. Men

var ändå väldigt nöjd med ca 2.40 och 34km/h i snitt. Nu var det alltså bara en halvmara som skulle klaras av. Kände mig ganska trött men absolut inte slut så hade ganska stora förhoppningar.

 

Efter ca 600 m var det en rejäl stigning i skogen. Här fick låren ta en del och jag tror att just den backen satte lite käppar i maskineriet för jag kom aldrig upp i tempo. Jag kände mig trött men tyckte jag hade ork att öka men inget hände. Grisade mig runt de fyra varven och tappade någon placering till och gick tillslut i mål på 26:e plats totalt, och 6:a i motionsklassen som var den klass jag ställde upp i, på tiden 5:02.

Det kändes grymt skönt att vara i mål men jag hade ju väldigt gärna sett att jag sprungit in under 5 timmar. Och det hade jag gjort om jag hållit mitt planerade 5min/km i löpningen. Nu klarade jag inte riktigt det men strunt samma. Debuten är avklarad och tiden var helt ok, så nu är
det bara att blicka framåt mot nästa tävling.

 

För Sanna som fick nöja sig med en kortare distans, men desto mer pulshöjande, gick det också vägen. Simningen flöt på bra när jag väl hittat min plats och att få simma i en Zone3 Vanquish var helt fantastiskt, vilken dräkt! Under cyklingen kändes benen pigga och tempobågen har aldrig känts så bekväm. Jag cyklade om fler än som cyklade om mig men liksom för Henrik är det uppför

man förlorar placeringar, samtidigt som hjulen rullar på riktigt snabbt nerför. Så pass snabbt att jag hann få ett gult kort viftat mot mig d13325654_1212310825453782_4802999744696012860_nå jag i en nerförsbacke inte hann köra om innan jag kom för nära cykeln framför. Jag får ta med en lasermätare nästa gång…

 

Det var först under löpningen som förkylningen gav sig till känna. Jag hade från start svårt att dra ner luft i lungorna vilket gjorde att tempot inte alls blev vad jag hade hoppats på. Här kände jag att det var en verklig tur att det blev sprintdistans för min del. Men nöjd med en total tid på 1h20min och en 11 plats i min klass.

Bilder från tävlingen

I helgen har vi kört Borås Triathlon och Borås Swimrun. Inlägg om detta kommer förhoppningsvis om någon dag.

Tack alla våra samarbetspartners för att ni hjälper oss hålla på med det vi tycker om allra mest.

Zone3Trispot, Merrell, Polar, Carbonbike, Trimtex

Kolla in deras grymma utbud av utrustning.

Glöm inte följa os på Facebook och Instagram